Видове facebook реклама

Всеки бизнес трябва да знае къде са неговите потребители и как да достигне до тях по възможно най-евтин начин.

Според един от най-реномираните статистичести сайтове, в България потребителите използващи социални мрежи са достигнали близо 3 млн. и половина души през 2019 г.

Това е половината от населението на България.

А според графиката на Stat Counter, Facebook е най-използваната социална мрежа с, като над 90% от потребителите я използват.

Вероятно не са ви необходими тези данни за да знаете, че на практика почти всички ваши потенциални клиенти използват Facebook.

Къде е вниманието на потребителите?

Какво правите вечер, когато гледате телевизия и започнат рекламите? Сменята ли канала или просто се пресягате и взимате смартфона си?

А когато пътувате за работа и слушате радио…

Ако не шофирате, колко често поглеждате навън през прозореца и колко често докато пътувате гледате в смартфона си.

Дори ако шофирате, ако се загледате в другите шофьори около вас, вероятно ще видите поне няколко, които гледат телефоните си.

За добро или зло, смартфоните са станали огромна и незаменима част от живота ни. И социалните мрежи поглъща голяма част от вниманието ни.

Затова и Facebook рекламата е толкова популярен метод да достигане до потребителите.

Ситуацията обаче не е толкова проста. Facebook не е това, което беше преди 10 г., когато всяка ваша снимка качена в социалната мрежа събираше стотици лайкове. Тогава на компаниите, дори не им се налагаше да плащат за рекламата във Facebook.

Залята от невъобразимо количество информация, качвана то потребителите всяка минута, сега Facebook показва на всеки от нас само малка част от постовете на нашите приятели. Това означава, че и нашите реклами е все по-трудно да достигнат повече потребители.

Освен това, все повече компании рекламират във Facebook. А колкото по-голяма е конкуренцията, толкова по-висока е и цената, която фирмите плащат за реклама, тъй като Facebook определя цените на всеки клик, на база на своеобразен автоматизиран търг. Потребителя вижда рекламата на онази компания, която е определила най-висок таван на цената, която е склонна да плати за достигане до потребителите. Колкото повече реклами се борят за екрана на един потребител, толкова по-висока е цената.

Бюджет за Facebook реклама

Някои фирми дори се отказват от рекламата във Facebook, защото тя става все по-скъпа и е все по-трудно резултатите да оправдаят вложените бюджети.

И въпреки това приходите на Facebook се изстрелват в орбита.

Огромна част от фирмите все повече и повече рекламират в социалната мрежа и увеличават бюджетите си за реклама. Защо?

Всъщност Facebook, в момента предлага един от най-прецизните алгоритми за достигане до най-подходящите потенциални клиенти за вашия визнес, независимо какъв е той.

Това означава, че

ако не виждате резултати от вашите Facebook реклами, вероятно просто не ги правите както трябва.

В допълнение, дори в глобален мащаб (според статистиката на smallbusinesstrends.com),

44% от мениджърите не успяват да измерят адекватно реалния резултат от рекламата в социалните медии.

Всъщност в момента Facebook предлага един от най-ефективните начини за популяризиране на марка, генериране на продажби и натрупване на постоянни клиенти.

Дори при малък бюджет за реклама, резултатите могат да отлични. Не случайно, именно малкия бизнес е най-голямата част от компаниите рекламиращи във Facebook.

Защо Facebook рекламата всъщност е един от най-евтините методи да рекламирате?

Вместо да показва рекламата ви на повече и повече хора, за да увеличи кликванията върху вашата реклама, Facebook прецизно насочва рекламата ви само към най-подходящите потенциални клиенти.

Алгоритъмът може да направи това, тъй като разполага с данните на всеки потребител – какво харесва, какво коментира, какви страници и сайтове посещава кликвайки на линк във Facebook.

Всеки потребител, използващ Facebook, получава „бисквитка“, чрез която алгоритъмът може да проследи и поведението не потребителя на сайтовете извън социалната мрежа, които съответния потребител посещава, заедно с всичките полезни данни, свързани с престой на сайта, кликвания, отворени страници, дори онлайн покупки.

Тази техника е в основата на ретаргетинга – един от най-ефективните и широко-използвани методи за увеличаване на продажбите и привличане на нови клиенти.

В заключение

Независимо от доскорощните проблеми във връзка с изтичане на лични данни, Facebook съумява да предложи един от най-прецизните алгоритми за насочване на рекламите.

Именно алгоритъмът е огромната мощ на Facebook и той еволюира все повече и повече, за да осигури на клиенти и потребители все повече възможности за бизнес и все по-уместна информация и забавление.

Comments are closed

Получете безплатна консултация

Адора Диджитал e дигитална рекламна агенция специалирирана в разработка, внедряване и реализация на дигитални маркетингови стратегии.

Предлагаме съвременни маркетингови подходи заедно с иновативни софтуерни технологии, за да помогнем на бизнеса ви да се разрастне по-бързо и ефикасно.

Абонирай се за новите материали