Ефективна facebook реклама

Ако сте правили реклама в социалните мрежи сигурно сте се убедили, че в последните години е все по-трудно да генерирате реакции или трафик.
Отминаха годините на тоновете органично достигане на постовете до вашата аудитория. Сега вече дори няма особено значение, колко последователи има вашата страница.
Играта обаче не е свършила. Напротив. Фейсбук се старае да ни задържа, като клиенти, като постоянно подобрява инструментите за публикуване, реклама и колаборация. Най-важното нещо, което ни задържа във Фейсбук, всъщност са възможностите за таргетиране на аудитория, а именно достигане на нашата реклама само до потребителите, които ние сме избрали, като по този начин постигаме умопомрачителна ефективност на бюджета си.
Според топ маркетолозите през 2018 г, Facebook рекламите все още са сериозно подценени и това прави цената им по-ниска от реалната възвръщаемост, която потенциално може да бъде генерирана.
Затова, без повече излишни приказки, нека да пристъпим към тези 5 ключови правила.

Съдържанието е ключово

Тъй като Фейсбук е социална мрежа за комуникация, споделяне и взаимодействие с наши приятели, то и нашата реклама трябва да се вписва колкото се може повече в тази концепция. Потребителите не обичат да бъдат заливани с реклами, но обичат да бъдат забавлявани. Някои дори търсят нови знания :-). Затова е важно дизайна на една реклама първо да дава нещо на потребителя и чак след това да иска от него да прояви интерес към продукта ви.

Ако искаме потребителят да си направи тряда да натисне бутона за реакция, трябва да му дадем нещо ценно.

Покажете на потребителя:

  • Как вашия продукт се вписва в живота му
  • Интересни и забавни начини да бъде използван продукта
  • смешни, нестандартни и дори откачени ситуации свързани с позитивното използване на продукта ви
  • Обяснете как продукта прави живота на потребителите ви по-лесен
  • Дайте идеи за нови начини за използването му
  • Научите потребителя как да използва всички характеристики на продукта ви или
  • Как да го използва по най-ефективния начин

Ако задържите вниманието по-дълго върху вашата реклама, това означава повече ангажираност и по-ниска цена за взаимодействие или клик.

Изпъкнете във фийда

Тийнейджър седи на дивана в хола. Светкавично скролва през фийда, гледайки отегчено десетките снимки, видеа, живи излъчвания и романтични цитати, които неговите няколкостотин приятели бълват ежедневно в огромни количества…

Представете си тази ситуация и помислете как вашия пост ще привлече вниманието на този тийнейджър (в случай че това е вашата таргет група). Да, това е доста трудно. Има обаче много неща които можете да направите.

  • Придържайте се към една палитра цветове – така ще се откроите визуално
  • Добавете текст в дизайна – въпреки, че това ще намали естественото достигане на вашата реклама и на практика ще я направи по-скъпа, всички големи брандове го правят. Така много по-лесно ще предадете вашето послание и ще дадете ценна информация на вашата аудитория.
  • Заложете на оригиналното съдържание – фейсбук е социална мрежа за споделяне на моменти от нашия живот и хората очаква реални снимки, видео, а не напудрени реклами.

В повечето случаи дори качеството на заснемане или монтаж не са от значение. За вашата аудитория са важни реалните факти, случки, събития, ситуации. Освен това отдавна е известно, че Фейсбук “награждава” с повече естествено достигане, именно оригиналното съдържание качено директно в социалната мрежа и с много по-малко, споделянето на линкове към външни сайтове.

Бъдете постоянни

Ако имате успех с една реклама то това в повечето случаи не означава нищо. Ние хората сме винаги се придържаме към неща, които познаваме. Новото и непознатото винаги е некомфортно за нас. Дали ще сменим фризьора или софтуера, който ползваме, първоначалният интерес винаги е смесен с известна доза дискомфорт. Несигурността от това, което можем да очакваме ни кара да се държим недоверчиво с новите неща в живота ни.

Затова е много важно да разберем, че аудиторията ще предпочете продукта ни ако го познава по-добре. Вярно е също така, че хората предпочитат да купуват от компании, които познават (дори в някои случаи да не ги харесват изцяло). Затова дайте време на вашата аудитория да ви опознае. Продължавайте да създавате съдържание и ще се убедите, че те много скоро ще започнат да ви обръщат повече внимание.

Относно това, колко поста на ден е най-удачно да бъдат качвани. Е!… , оставете това на алгоритъма на социалната мрежа. Той се грижи ако постовете ни са прекалено много, да не ги показват на прекалено много потребители и обратното, ако са по-малко, достигането да е по-голямо. Но внимание: ако дълго време страницата ни не е активна, естественото достигане ще намалее силно. Фейсбук иска ново съдържание и ще награди тези страници и потребители, които я подхранват редовно. Ако имате дълги прекъсвания, естественото достигане може драстично да намалее и когато подновите своята активност, ще ви трябва повече време, за да възстановите нормалните нива на естествено достигане на вашите постове.

Поствайте в правилното време

Разберете кога вашата аудитория е най-активна и поствайте съдържание именно тогава. Фейсбук има инструменти за отложено публикуване, с които можете лесно да насрочите вашите публикации да се показват именно тогава, когато вашата аудитория е онлайн. Фейсбук иска ново и свежо съдържание, за да задържи вниманието на потребителите възможно най-дълго.

Затова ако постнете сутринта и очаквате повече достигане вечерта, това може да не се случи. Фейсбук ще предпочете да покаже на вашата аудитория други, по-нови постове.

Общувайте, не бъдете спам

Задавайте въпроси, искайте обратна връзка, бъдете директни и откровени. Това искат потребителите. Отговаряйте на запитванията бързо и винаги следете коментарите. Освен, че това ще стимулира разговора с вашата аудитория и може да ви донесе тонове естествен трафик и достигане, обратната връзка от аудиторията ви ще ви помогне да разбетете общото мнение, нагласи, какво харесват и какво не във вашия продукт, което от своя страна ще ви помогне да го подобрявате с времето.

Tags:

Comments are closed

Получете безплатна консултация

Адора Диджитал e дигитална рекламна агенция специалирирана в разработка, внедряване и реализация на дигитални маркетингови стратегии.

Предлагаме съвременни маркетингови подходи заедно с иновативни софтуерни технологии, за да помогнем на бизнеса ви да се разрастне по-бързо и ефикасно.

Абонирай се за новите материали