За да увеличите покупките и средната им стойност, обикновено трябва да помогнете на вашите клиенти да откриват по-лесно продукти.

Ако ваш клиент разглежда даден продукт на вашия онлайн магазин, как бихте му предложили алтернативни, свързани или често купувавани с него продукти?

Разбира се, чрез продуктови препоръки, които да се покажат, непосредствено до или под разглеждания продукт.

Изкуственият интелект, като технология, отдавна се използва в онлайн търговията именно с тази цел.

30% от приходите на Amazon.com са от допълнителни продуктови препоръки

Амазон, първи внедряват тази технология преди много години и компанията твърди, че генерира 30% от приходите на amazon.com от персонализирани продуктови препоръки, генерирани с изкуствен интелект.

Днес всеки магазин може да се възползва от този почти „магически“ инструмент.

Продуктови препоръки с изкуствен интелект за онлайн магазини

Как онлайн магазините използват изкуствен интелект

Когато става дума за продуктови препоръки за онлайн магазини, изкуственият интелект може да бъде много полезен.

Ето някои предложения за това как да се използва изкуственият интелект, за да се предоставят персонализирани продуктови препоръки за клиентите на онлайн магазини:

Разбиране на предпочитанията на клиента – Изкуственият интелект може да анализира предишните покупки на клиента, да проучи какъв тип продукти предпочита и какви категории го интересуват.

Това може да бъде използвано за предоставяне на персонализирани препоръки за продукти, които са съвместими с интересите на клиента.

На снимката долу, може да видите 4 продукта, които се препоръчват заедно т избрания от клиента продукт.

Важното тук е че всеки клиент ще получи индивидуални продуктови препоръки, базирани на неговите интереси.

Интересите на всеки клиент могат да бъдат разкрити с много голяма точност, когато алгоритмите анализират поведението на всеки отделен потребител в сайта.

Сравнение на предпочитанията на клиента с други клиенти – Изкуственият интелект може да анализира данни от множество клиенти и да идентифицира общи предпочитания, за да предложи продукти, които са популярни сред други клиенти с подобни интереси.

Анализ на демографската информация – Изкуственият интелект може да анализира демографската информация за клиента, като например възраст, пол и местоположение, за да предложи продукти, които са популярни в съответната група.

Как изкуствения интелект помага за повишаване на продажбите на онлайн магазините

Чрез високо уместни продуктови препоръки генерирани автоматично при всяко посещения на клиента онлайн магазините повишават многократно

  • Брой разгледани продукти
  • Среден брой на закупени продукти
  • Средната стойност на покупката
  • Брой на купувачите на всеки 100 посетители
  • Клиентска удовлетвореност
  • Поситивна нагласа у клиентите към магазина и марката
  • Намаляване на баунс рейт при посещение
  • Увеличаване ма ефективността на рекламни кампании
  • Увеличаване на лоялността на клиентите
  • Увеличаване на повторните поръчки

Разходи за внедряване и използване на Изкуствен интелект за онлайн магазини

Наличието на голям брой приложения и компании разработващи технологии с изкуствен интелект за онлайн магазини доведе до значително понижаване на разходите свързани с внедряване и използване.

Днес всеки онлайн магазин може да има такава технология на цени достъпни за всеки бюджет.

В момента се предлагат изключетелно ефективни приложения за продуктови препоръки с изкуствен интелект, които могат да бъдат използвани срещу цени от порядъка на 50-100 евро на месец, като решенията за магазини с голям трафик могат да бъдат от порядъка на няколко хиляди евро на месец.

Период за внедряване

Adora Digital работи по усъвършенстван процес за планиране на изисквания и внедряване на продуктови препоръки с изкуствен интелект.

В зависимост от големината и трафика на даден онлайн магазин, интеграцията и стартирането отнема от един час до няколко работни дни.

Поддържани платформи за онлайн магазини

Можете да внедрите изкуствен интелект независимо от платформата на вашия магазин, включително при собствена разработка на сайта ви.

Платформите, които позволяват най-бърза и лесна интеграция са

Woocommerce, Opencart, Prestashop, Magento, Merchant Pro, Shopify и др.