Дропшипинг-онлайн-бизнес

Дропшипинг – Всеки, който някога е разглеждал начина на работа на онлайн бизнеса, вероятно е срещал този термин.

Мнения за Дропшипинга

Из материалите, които виждаме онлайн в България преобладават статии, които разглеждат дропшипинга като някакъв вид пасивен доход или лесен бизнес за печелене на много пари от интернет.

На другия полюс пък са мнения, че дропшипинга вече не е актуален, поради голямата конкуренция и малките маржове за търговците на дребно.

(Напишете и вашето мнение в коментар)

За някой, който е нов в света на онлайн бизнеса и се опитва да се изкачи на сцената на електронната търговия, процесът на дропшипинг може да изглежда непонятен, тъй като може да бъде трудно да се намери надежден източник за достоверна информация.

Оказва се, че са малко хората, които разбират как работи дропшипинга в действителност и как да успеят да печелят дългосрочно и усойчиво.

Истината за дропшипинга

С дропшипинг през 2020 година наистина може да се стартира много успешен бизнес и то без да е необходима кой знае каква инвестиция, в някои случаи дори нулева.

От личен опит обаче сме наясно и с предизвикателствата. Ето само някои от тях:

Как да подберете доставчици?

Как да подберете продуктитте?

Колко продукта са ви необходими?

Как да привлечете начален и редовен трафик към магазина си?

Как да увеличите процента на конвертиране, продажбите и средната стойност на поръчките си?

Какъв бюджет за онлайн реклама ви е необходим?

И това далеч не е всичко.

Веднъж стартирали свой онлайн магазин или дропшипинг за услуги се появяват истинските предизвикателства пред малкия и средния бизнес.

Какво представлява дропшипинга

Значението на дропшипинга се изразява в следното. Той позволява да прескочите тежките изисквания по отношение на стоковите наличности или с други думи не е необходимо да купувате на едро стоките, които искате да продавате.

Вместо това, при дропшипинга вие оставяте или възлагате управлението на стоковите наличности и изпълнението на поръчките на външни доставчици, докато вие се концентрирате върху маркетинг и продажби.


Без значение къде планирате да продавате продукти онлайн, като стартирате свой собствен онлайн магазин, предимствата на това да не държите наличности на продукти са много.

 • Гъвкав асосртимент
 • По-голям асортимент
 • Не блокирате средства за стокови запаси
 • Спестяване на разходи
 • Намаляване на риска
 • работите със логистиката на доставчика
 • Възползвате от ноу-хау на доставчика
 • Лесен достъп до чуждестранни пазари

Процес на дропшипинга:

 1. Клиентът прави поръчка за продукт в онлайн магазина на търговеца.
 2. Търговецът автоматично или ръчно препраща поръчката и данните за клиента на доставчика.
 3. Доставчикът пакетира и изпраща поръчката директно до клиента от името на търговеца.

Значение и предимства за онлайн бизнеса

Почти всички онлайн ритейлъри използват в по-голяма или по-малка степен дропшипинг.

Едно от предимствата на онлайн магазините за потребителя е лесния и бърз достъп до хиляди, дори милиони продукти в рамките на един онлайн магазин.

Това е непосилно за физическите магазини поради очевидни причини и прави дропшипинга конкурентно за онлайн бизнес предимство.

Един онлайн магазин може да има няколко доставчика и така сериозно да увеличи асортимента и да предложи много по-голям избор на клиентите.

Повечето хора, които започват първия си онлайн бизнес чрез онлайн магазин, нямат много пари за закупуване на продукти или място за складиране и съхранение на продуктите, които искат да продават онлайн. Тук работата с истински дропшипър ще ви спести много пари.

Какви дропшипинг доставчици да търсите

Добрия дропшиппинг доставчик е сертифициран търговец на едро, който предлага дропшипинг.

Не всички доставчици на едро предлагат дропшипинг. В действителност е доста трудно да се намерят истински сертифицирани търговци на едро, които да предлагат и услугата дропшипинг.

За онлайн търговците работата с дропшипинг доставчик е доста лесна. Първо трябва да намерите Дропшипър (Дропшиппинг доставчик), с който искате да работите. Те ще ви дадат достъп до техните продуктови каталози в различен формат подходящ за импортиране или синхронизация в реално време с вашия онлоайн магазин. Така ще можете да публикувате продуктите на вашия уебсайт.

Когато клиент поръча продукт, вие поръчвате продукта от търговеца на едро и той го изпраща директно на вашия клиент.

Сравнение с традиционните методи


След като отговорихме на въпроса какво е дропшипинг, нека сравним усилията му с традиционния модел на работа със стокови наличности.

Традиционния модел със складови наличности изисква да имате склад, за да поддържате запаси от артикулите, които ще продавате. Също така трябва да наемете служители за физическа работа.

Освен това е важно да застраховате инвентара си, създадете логистична организация и да обезпечите всичко от финансова гледна точка.

Управлението на склад не е лесно

особено ако асортимента е голям и има допълнителни фактори, които трябва да следите, като сезонност, както при продажбата на дрехи и обувки, срокове на годност (храни, козметика) или гаранционни условия (електроника, компютри и оборудване).

При дропшипинга, от друга страна, не изисква място за съхранение, тъй като доставчикът ще се погрижи за директни пратки. Можете да управлявате магазина си за електронна търговия дистанционно и индивидуално. По принцип единствените неща, за които отговаряте, са събирането на поръчки и предоставянето на обслужване на клиенти отпред.

Дропшипинг-доставчици-доставки

Трудности при дропшипинга


Основната причина, поради която повечето стартиращи компании избират модел на дропшипинг, са ниските капиталови изисквания. Нямате нужда от физическо пространство за дропшипинг, така че няма инвестиция за склад, закупуване на стокови наличности или наемане на служители.

Вашите маржове обаче може да са по-ниски, тъй като доставчикът ще иска по-голям дял от продажната цена за изпълнение на услугите си.

Освен това, тъй като са необходими малко капиталови инвестиции, има по-малко бариери за навлизане на нови конкуренти на пазара. Това може да намали още повече маржовете ви.

Как да изградим успешен дропшипинг бизнес

Тъй като при дропшипинга се продават продукти на чужда марка, заслугата за продажбите не са изцяло на търговеца.

Ако продуктите, който продавате са страхотни, вашите клиенти ще се фокусират най-вече върху марката на продукта и ще забравят изцяло за преживяването при пазаруване и вашия магазин.

В крайна сметка логото на кутията не е вашето.

Брандирането и бранд стратегията са от решаващо значение за електронната търговия, тъй като купувачите обикновено разглеждат и купуват най-много от любимите си онлайн магазини.

Без лоялност на клиентите, никога няма да получите редовния трафик, необходим за поддържане на успешен в дългосрочен план, онлайн бизнес, особено такъв с базиран на дропшипинг.

Статистики за Дропшипинга

 • През 2017 г. приблизително 23% от онлайн продажбите са изпълнени чрез дропшипинг
 • 33% от онлайн магазините работят на принципа на дропшипинг
 • Тъй като електронната търговия нараства с около 17% всяка година, се очаква, че популярността на дропшипинга като модел за работа ще продължи да нараства заедно с индустрията.
 • Amazon използва и дропшипинг: 34% от продажбите на Amazon през 2011 г. са изпълнени с помощта на дропшипър и този брой постоянно нараства оттогава.

Ресурси

Какви данъци дължите при дропшипинг

Дропшипинг академия

Tags:

Comments are closed

Получете безплатна консултация

Адора Диджитал e дигитална рекламна агенция специалирирана в разработка, внедряване и реализация на дигитални маркетингови стратегии.

Предлагаме съвременни маркетингови подходи заедно с иновативни софтуерни технологии, за да помогнем на бизнеса ви да се разрастне по-бързо и ефикасно.

Абонирай се за новите материали