Да спестим пари от маркетинг бюджета

Капка по капка….вир става…Дигиталните медии са най-лесно измеримата маркетингова среда. Те обаче са и най-сложните. Дори само това какво да измервате или как да интерпретирате резултата може да бъде трудно и най-опитните дигитални екперти.

Има три специфични аспекта на онлайн рекламите, които са измерими, но се пренебрегват може би най-често, което води до безсмислено харчене на голяма част от бюджета за десктоп / мобилна дисплей и видео реклама.

Добрата новина: Бюджетът ви не е необходимо да бъде пилян по този начин 🙂

Неконтролирана честота


Достигането (рийч) и честотата (фрикуънси) на показването на рекламите на даден потребител доминират в дискусиите за ефективност на онлайн рекламите.

Определения

Достигане“ е броят потребители, до които достига вашата реклама.

Честота“ е колко пъти определен потребител вижда рекламата.

Маркетинговите специалисти може да загубят пари от дигиталните си бюджети поради неправилно управлявана честотата и при насочване (таргетиране) към потребителите.

Какъв е проблема

Два от аспектите на дигиталното насочване/таргетиране са поставяне ограничения за това на каква аудитория се показва рекламата (ограничения по пол, интереси, местонахождение), както и на честота на показванията на рекламата. За всяка кампания може да има дневно ограничение или ограничение на кампания за всеки потребител.

Създаване на автоматизирани правила за управление на честотата във Facebook

При кампаниите с цел продажби обикновено таксуването е на импресии, ако се индетифицира максималния брой импресии необходим за генериране на целевия % конвертирания(продажби, регистрации и др.), би могло да се спестят ценни импресии, тоест разходи.

Репортинг за честотата на показване във Facebook

Таргетиране на поведение


Точно както ретаргетинга, поведенческото таргетиране също е много популярен метод, който маркетолозите използват.

Пример:

Ако, един потребител напоследък разглежда онлайн магазини за велосипеди? Може да започнете да вижда реклами и на други магазини за велосипеди.

Ако пропуснем тагретирането по поведение има опасност да увеличим трафика към онлайн магазина или сайта си, но без какъвто и да било ефект върху продажби, регистрации или запитвания.

С други думи, за да увеличите продажбите си, трябва да се отчете, че хората търсят информация за продукти и услуги онлайн с различни причини вариращи проучване, сравняване, интерес, намерение за покупка или използване на услуга.

Важно е да насочим рекламите си към хора готови да купуват.

Важно е също да помогнем на потенциални клиенти да вземат решение за покупка, което в много случаи е по-добрия вариант.

Таргетиране на поведение в Google

Помощта, която допълнително сме осигурили на потребителя може да се създаде много по-трайна връзка с този потребител – по дълъг срок на ползване на услугите, допълнителни клиенти от негови препоръки и др.

Таргетиране на местоположение на рекламите

Това, къде се показва вашата реклама, разбира се има огромно значение за това какви потребители ще ви донесе и в какъв момент, така да се каже, ще ги „хванете“.

Важен фактор за клик рейта и изобщо за успеха на една рекламна кампания е това каква нагласа има клиента когато вижда рекламата ви.

Пример

Реклама видяна докато клиента играе на видео игра (ако рекламата не е на друга видео игра), може да не е толкова успешна, колкото ако потребителя види рекламата ви докато разглежда блогове, които дават информация в сферата на вашите продукти и услуги.

Освен това ако искате да наложите бранда си, обикновено е необходимо внимателно да подбирате медиите, които показват рекламата ви, не само по тематика, но и по авторитет.

Изключване на позиции с чувствителна и специална тематика в Google

Затова и местонахожденията (позициите) на вашите реклами имат огромно значение.

Като добавим и възможността показването да се ограничи или оптимизира за показване в определени часове или дни от седмицата, може да разберете, защо казваме, че възможностите на дигиталния маркетинг са огромни.

Ръчно таргетиране на медии за Google реклами

Платформите (Google, Facebook) осигуряват много допълнителни опции за автоматизация, чрез които това може да се подобрява, но често се налага ръчно да се оптимизира къде и кога да се покаже рекламата ви.

Обобщение

Добрата новина е, че съвременните технологии за дигитален маркетинг вече позволяват дори малкия бизнес да се възползва от възможности, които доскоро имаха само най-големите онлайн бизнеси.

Става дума за технологии с изкуствен интелект, машинно самообучение, маркетинг автоматизация, маркетинг персонализация, динамични реклами, динамичен криейтив и мн. други.

Броят на технологичните компании, разработващи подобни инструменти се изстреля в орбита през последните пет години, а облачните технологии пък дават възможност сложни и скъпи софтуерни системи да бъдат предлагани на голям брой потребители, на много ниска цена, правейки ги достъпни дори за току що стартирали бизнеси.

Използвайки нови маркетингови технологии, като допълнение към дигиталната ви стратегия ще ви осигури предимството на скоростта и конкурентите няма дори да разберат от къде им е дошло 😉

Comments are closed

Получете безплатна консултация

Адора Диджитал e дигитална рекламна агенция специалирирана в разработка, внедряване и реализация на дигитални маркетингови стратегии.

Предлагаме съвременни маркетингови подходи заедно с иновативни софтуерни технологии, за да помогнем на бизнеса ви да се разрастне по-бързо и ефикасно.

Абонирай се за новите материали