Онлайн рекламите ви стават неефективни? Ето вероятните причини

Ако имате онлайн бизнес, магазин за физически продукти или предлагате услуги, може да сте имали случаи, в които рекламите ви стартират бързо и ви носят трафик, продажби или потенциални клиенти на добра цена. С времето обаче резултатите стават все по-слабиу и по-слаби.

Онлайн маркетинг средите дори има термин за това – умора на рекламната кампания.

Това може би е малко пресилено. Причините може да са няколко.

Таргет аудиторията

Ако зададете прекалено много различни критерии за таргетиране на рекламите си те могат да сформират прекалено малка аудитория.

Има начини да се види ориентировъчния брой на потребители, до киото ще достигне дадена реклама, но доколко той е достатъчен е по-сложно да се оцени.

От друга страна прекомерното увеличаване на аудиторията в най-добрия случай ще удължи периода за постигане на планираните резултати и рискуваме да похарчим необосновано бюджет и по-лошото да забавим ефекта на рекламата.

Последното би било пагубно при кампания от вида „Back to School“ например, защото ако изпуснем целевия период нищо друго няма да има значение.

Конкуренцията се увеличава

Колкото по-голяма е конкуренциата толкова по-скъпа е рекламата. Цената на клик преди 10-15 години няма нищо общо с цените днес, особено в по-конкурентните отрасли. Затова и е толкова важно да стартирате дигиталната си стратегия час по-скоро.

Добрите резултати не идват за един ден и ще имате нужда от натрупване на опит и обратна връзка от пазара, за да разберете кой е най-ефективния начин да популяризирате продукта, услугата или бранда си.

Технически проблем

Понякога става дума за чисто технически проблем. От

  • прекъсване на интерфейсите между сайта ви и платформите за реклама,
  • неправилно дефирани ключови думи
  • проблем с нарушени политики за рекламиране
  • лош фокус на рекламните групи, грешки в таргетиране, криейтив, реклами, аудитории или цели кампании
  • грешка при плашане на рекламите
  • блокиране на акаунт за реклама
  • неуспешно актуализиране на фийдове и каталози и мн. други.

Промени в търсенето и предлагането

При постепенното намаляване на резултатността на кампаниите може да сте почти сигурни, че някой или няколко конкуренти са започнали да инвестират сериозно в реклама във вашата област или отрасъл.

Не бързайте да се панирате.

По принцип е вярно, че при по-голям бюджет има известна корелация с повишаване на ефективността на рекламите понеже достигате до повече потребители, по-бързо и имате по-голяма база за ретаргетинг и ремаркетинг.

Анализирайте ситуацията и кампаниите си. Може би конкурентите ви залагат на ваши ключови думи и дори на вашето име на фирма или домейн (Да повечето компании включват домейна на конкурентите си в кампаниите си с реклами за търсене).

По този начин те използват известността на марката и сайта ви, за да получат евтин достъп до очите на аудиторията ви, за формирането, на която сте положили токкова усилия през годините.

В крайна сметка

Ясно е, че пазарът се постоянно се променя и сложността на дигиталния маркетинг се увеличава. За да останем на върха на вълната трябва да изградим система и процеси, за анализ и оптимизация на рекламните си кампании и да им отделим нужното време и усилия.

Въпреки, че дигиталния маркетинг е един от най-доходоносните и достъпни за повечето бизнеси начини да покажат продуктите си на света, той е сериозно предизвикателство.

Все по-важен за растежа на всеки малък или развиващ се бизнес, онлайн маркетинга е сред ключовите аспекти за увеличаване клиентската база, повишаване на продажбите, създаване на бранд, който да продава повече или започване работа на международния пазар.

Comments are closed

Получете безплатна консултация

Адора Диджитал e дигитална рекламна агенция специалирирана в разработка, внедряване и реализация на дигитални маркетингови стратегии.

Предлагаме съвременни маркетингови подходи заедно с иновативни софтуерни технологии, за да помогнем на бизнеса ви да се разрастне по-бързо и ефикасно.

Абонирай се за новите материали