Международен-онлайн-бизнес

Успешните производители на български стоки често достигат до момент в развитието си, при който е необходимо да поемат към външните пазари за да продължат развитието си.

А понякога да продължиш да се развиваш и да растеш е задължително, за да оцелееш. Икономиите от мащаба са едно от най-важните фактори за развитието на всяка производствена компания.

Потенциал и предимства

Международния пазар има, разбира се, огромен потенциал и предизвикателства.

На първо място сега вече е много по-лесно да стартирате продажби на чужд пазар без дори да стъпите в друга държава.

Онлайн търговията расте със стабилен тренд всяка година и все повече потребители пазаруват онлайн.

Логистичните услуги предлагат много възможности за транспорт и логистика на все по-достъпни за търговеца, производителя и потребителя цени.

Платежните системи са разнообразни и съществуват много добри решения, се интегрират лесно в онлайн магазина ви.

Проблемите на производителите

 • Едно е най-голямото предизвикателство при навлизане на чуждестранен пазар и то е, че никой не ви познава.
 • Дори марката ви да е сред известните в България, на чуждия пазар започвате почти от нулата.
 • Разпознаваемостта на марката е от първостепенно значение за нейното развитие, но то също не е достатъчно.
 • Създаване на интерес у потребителите да опитат продукта ви. Важно, но също недостатъчно за дългосрочен резултат.
 • Увечичаващата се конкуренция – макар и все още не толкова наситен пазарен сегмент, както някои от трядиционните, при онлайн бизнеса конкуренциата става все по-голяма поради ниските прагове за навлизане на нови играчи на пазарите. За Българския бизнес това може да означава сега или никога.

Налагане на марка или продукт

на пазара дори само в една чужда държава може да е достатъчно да умножи продажбите ви многократно. При онлайн бизнеса причините са най-вече по-високата онлайн култура, по-високи доходи и покупателна способност, повече търсене, по-голям пазар.

Освен това:

 • Можете да удължите жизнения цикъл на съществуващи продукти и услуги, като намерите нови пазари, в които да ги продавате.
 • Можете да намалите зависимостта си от пазарите, които сте разработили в България.
 • Ако вашият бизнес е измъчван от дестабилизиращи колебания на пазара поради сезонни промени или цикли на търсене, можете да изравните продажбите си, като се ориентирате към пазари с различни или противоположни циклични колебания.
 • И не на последно място, когато излезете на световния пазар, ще научите как да се конкурирате с чуждестранни компании – и дори да вземете битката с тях на собствената си земя.

Какво общо има всичко това с дигиталния маркетинг? Всъщност всичко.

Дигиталните потребители в глобален мащаб

Почти 60% от глобалното население вече е дигитално – използва интернет, мобилни устрийства и социални медии.

Разбира се, това е само част от картината.

Маркетинг технологии

Днес имаме нововъзникващи технологии като Big Data, Интернет на нещата, Облачни технологии (Cloud Computing) и изкуствен интелект.

Тези технологии, макар може би да звучат прекалено футуристични, са вече част от всеки наш ден.

В Adora Digital използваме редица високо-технологични софтуерни инструменти, които са базирани именно на горе-изброените технологии.

Оптимизацията на рекламни кампании, таргетиране, персонализация, маркетинг автоматизация – всеички те разчитат на технологии с изкуствен интелект за постигането на високи резултати.

Big Data Анализа помага за по-доброто разбиране поведението на потребителите докато разглеждат продуктите ви, например.

Облачните технологии пък ни помагат да предлагаме, иначе непосилно скъпи услуги, на много ниска цена, като по този начин ги правим достъпни за малкия бизнес.

Ключови въпроси

Уесли Джонстън, професор по маркетинг и директор на Центъра за бизнес и индустриален маркетинг в Университета на Джорджия в Атланта, САЩ подчертава факторите, които могат или да развият, или да разбият бизнеса ви, когато се опитвате да растете, като станете глобална компания.

Ето ключови въпроси, които трябва да си зададете:

Ще се продава ли продуктът добре в целевата култура?

 1. Помислете за проучване на пазара. Много български продукти и услуги са добре приети в чужбина, но ценовите категории, в които попадат често са най-ниските. Ако случая е такъв, това означава, че потребителите, въпреки качеството на продуктите не е склонен да се доверява на бранда/марката.
 2. Запознат ли е вашият целеви пазар с вашия продукт или услуга? Ако не, бъдете готови да инвестирате много време и пари в „обучението“ на потребителите. От друга страна, ако сте първият, който въвежда нова и вълнуваща концепция, „продуктът след това става синоним на марката или веригата магазини на вашата компания“, обяснява Джонстън.
 3. Чувствате ли се комфортно в тази страна? Тъй като вероятно ще трябва да комуникирате с хора от тази държава доста често, включително, за да управлявате продажбите или логистиката в ранните етапи, ще ви трябват работни познания по езика и културата.
 4. Каква е икономиката, инфраструктурата, трудовата култура, образованието, покупателната способност на населението? Гарантирани ли са вашите доставки?

Comments are closed

Получете безплатна консултация

Адора Диджитал e дигитална рекламна агенция специалирирана в разработка, внедряване и реализация на дигитални маркетингови стратегии.

Предлагаме съвременни маркетингови подходи заедно с иновативни софтуерни технологии, за да помогнем на бизнеса ви да се разрастне по-бързо и ефикасно.

Абонирай се за новите материали