Имейл маркетинг и програми за лоялност

Когато чуят за имейл маркетинг повечето хора си представят спам нюзлетъри, които всеки ден задръстват пощенските им кутии. Контра интуитивно, големите онлайн ритейлъри обаче, от години повишават своите инвестиции в имейл маркетинг.

Приходите от имейл маркетинг ще се увеличат с главозамайващите 64% до 2030 г. Това сочат данни на statista.com.

Дали тази статистика обаче включва всички методи за използване на имейла обаче?

Класическият имейл нюзлетър

Предимството на имейл нюзлетера в сравнение с други канали е безспорно.

 • 20% от потребителите отварят имейлите, които им изпращат бизнесите.
 • Имейла е много подходящ за продажби, тъй като потребителите очакват продуктови препоръки, промо кодове и информация за направените от тях поръчки.
 • Още с изпращането на първият имейл бизнесите започват да генерират продажби.
 • Натрупването на 10 хил. имейл абонати е по силите на почти всеки бизнес, особено в онлайн търговията.

За сравнение:

 • Само 1% виждат постовете в социалните мрежи, които бизнесите публикуват.
 • В социалните мрежи постовете на бизнесите се конкурират със съседните постове от инфлуенсъри, приятели и много други.
 • Създаването на съдържание за социални мрежи изисква умения, труд, време и пари.
 • Натрупването на 10 хиляди последователи е изключително трудно.

Имейл маркетинг автоматизация

При онлайн търговията обикновено имейл маркетинга е свързан с изпращане на полезна информация, линкове към интересни ресурси, продуктови препоръки, промо кодове или обикновени съобщения до потребителите.

Дори само този тип имейл комуникация носи на магазините до 30% от приходите им според Klaviyo.

Пример за автоматичен имейл за онлайн магазин за авто продукти

Това, което ограничава този тип имейл кампании обаче е това, че те могат да бъдат изпращани само до потребители, които са купували от даден онлайн магазин или са се абонирали за неговия бюлетин.

Това, което ние в Adora виждаме е, че около 10% от потребителите, които видят форма / попъп за регистрация за имейл бюлетин, се абонират за получаване на съобщения.

Така, ако имате да кажем 100 000 души месечен трафик, може да очаквате около 10 000 нови абоната във вашия мейлинг лист.

Пример за имейл нюзлетър за Свети Валентин

При средно около 30% дял на отворените имейл съобщения и 3%-10% дял на покупките (по отношение на посещенията на магазина), това може да се окаже бърз темп на растежа на приходите, в така ускорения свят на електронната търговия.

Програми за лоялност

Ако вашият магазин няма програма за лоялност, то вие пилеете маркетинг бюджета си.

Освен в автоматизация устимулиране на продажбите, ангажиране на потребителите, изпращане на полезна информация, днес успешният имейл маркетинг се изполва и за автоматизиране на програми за лоялност.

Програмите за лоялност са задължителни за всеки онлайн магазин, ако той иска да оцелее в днешно време.

Клиентите очакват допълнителни бонуси, подаръци, отстъпки и безплатни доставки, за да продължат да пазаруват от даден магазин.

Ползите на програмите за лоялност са много:

 • Намаляване на отстъпките
 • Намаляване на сезонните колебания в продажбите
 • Увеличаване на постоянните клиенти
 • Популяризиране на марката и магазина
 • Реализиране на повече продажби при по-малък рекламен бюджет.

Много от бизнесите обаче все още разчитат предимно на еднократни поръчки, което ги поставя в много неизгодна ситуация. Те са изцяло зависими от рекламата. Спре ли рекламата – спират и продажбите.

За разлика от тях, магазините, които имат своя програма за лоялност имат и солидно и растящо ядро от редовни клиенти, които освен че правят покупки по-често и на по-голяма стойност, носят на бизнеса и нови клиенти, като го препоръчват на своите приятели.

Затова и много онлайн бизнеси днес се обръщат към имейл и маркетинг автоматизацията за да стартират своята автоматизирана програма за лоялност.

В обобщение

Успешният имейл маркетинг днес залага на много иновативни технологии като персонализация, сегментация, автоматизация и изкуствен интелект.

Големите ритейлъри никога не са спирали да използват имейл маркетинг.

Инвестициите в имейл маркетинг и програми за лоялност се увеличават значително всяка година, заради нарастващите приходи от имейл маркетинг, както и заради нарастващите разходи за реклама по други канали като търсещи машини и социални мрежи.

Допълнителни ресурси:

Comments are closed

Получете безплатна консултация

Адора Диджитал e дигитална рекламна агенция специалирирана в разработка, внедряване и реализация на дигитални маркетингови стратегии.

Предлагаме съвременни маркетингови подходи заедно с иновативни софтуерни технологии, за да помогнем на бизнеса ви да се разрастне по-бързо и ефикасно.

Абонирай се за новите материали