Маркетинг Агенция за Дигиталните Марки

Facebook е най-популярната социална мрежа в България. Ако сте бизнес и желаете да присъствате успешно онлайн, Facebook рекламата е почти задължителна.

Изграждането на голяма аудитория, която да се интересува от вашите продукти, чрез органични постове, изисква значително време, усилия и креативност. Обаче средно само 3-5% от вашите последователи видят вашите постове, и това е при добро съдържание и активност от тях.

Много компании все още не инвестират достатъчно в Facebook реклама, тъй като цената на клик се изглежда като ниска. Но при правилно насочена рекламна кампания, Facebook може да бъде изключително ефективен и да не изисква огромен бюджет, какъвто би бил нужен за рекламиране в други офлайн канали като билбордове.

Сега, ако искате бързо да достигнете голяма и заинтересована аудитория, Facebook рекламата е най-добрият път. Можете да насочите рекламата точно към хора, които са вероятно да са заинтересовани от вашите продукти или услуги, и това на значително по-ниска цена от други канали.

Предимства на Facebook рекламата:

  1. Насочена аудитория: Можете да насочите вашите рекламни кампании към специфични групи потребители. Например, рекламата ви може да се показва само на родители на възраст между 35 и 45 години, които живеят в Пловдив и се интересуват от спорт на открито.
  2. Качествени данни за потребителите: Потребителите на Facebook обикновено предоставят реални данни като години, професия и интереси. Когато харесват снимки и страници, Facebook разбира техните интереси и предпочитания. Това позволява на алгоритъма на Facebook да показва вашата реклама на хора, които наистина са заинтересовани в това, което предлагате.
  3. Ефективност: В сравнение с рекламата на билбордове, където вашият обхват може да включва и хора, които не са заинтересовани във вашите продукти, Facebook рекламата ви позволява да достигнете точната аудитория, която търсите. Това подобрява ефективността и връщаемостта на вашата инвестиция.

Замислете се колко често забелязвате билбордове по време на пътуване и колко време прекарвате във вашите мобилни устройства. Facebook рекламата предоставя по-голяма възможност за постигане на реални резултати и свързване с вашата целева аудитория.

Ако все още имате съмнения

През 2017 Фейсбук реализира общо 40 милиарда USD приходи. От тях 39,9 милиарда USD идват от таргетирани онлайн реклама. Това означава, че интернет гигантът, има интерес потребителите да са доволни от основния продукт, от който реализира доходите си. Затова Фейсбук постоянно оптимизира алгоритъма си и внедрява нови инструменти, както за бизнеса, така и за потребителите, които създават и консумират съдържанието.

Ясно е, че ако даден бизнес не може да отчете възвращаемост от своите реклами във Facebook, той ще се обърне към други методи за дигитален маркетинг и таргетирана реклама, каквито има много. Затова Фейсбук трябва да се старае рекламата и е много конкурентна спрямо други методи, като например Google Ads.

Доколко успешна може да бъде дадена кампания, разбира се зависи и от конкуренцията във вашата ниша, вашия продукт или услуга, и дори от дизайна на вашата реклама. Има много неща, които трябва да бъдат съобразени, особено в последните години, след множеството промени, които Фейсбук въведе в своя алгоритъм.

пример Facebook реклама

За да ни убеди в предимствата на своите реклами обаче, Фейсбук предоставя изключително детайлни данни за рекламните кампании. Рекламодателите могат постоянно да са в течение с ефективността на своя бюджет и да следят в реално време множество показатели, показващи доколко е успешна кампанията или рекламата ви.

Правила

Фейсбук рекламата има своите правила. Социалната мрежа направи много през последните години за да се превърне в легитимен източник на информация за продукти, оферти и компании. Така че за да бъде успешна стратегията за Facebook реклама, бизнесът трябва също да бъде легитимен и да отговаря на немалко изисквания.

Искате да рекламирате своя онлайн за маркови продукти, които купувате на едро от производители – няма проблем – представете документи, че стоките ви са оригинални и бизнесът е официален и Facebook ботовете няма да блокират акаунта ви за реклама.

Производител сте на продукти или предлагате услуги свързани с чувствителни теми и категории, като медицински средства, хранителни добавки – няма проблем – трябва да посочите, че продуктите ви спадат към такава категория и да се съобразите с правилата на Facebook.

Плащане

Второто много важно предимство на Facebook рекламите е, че имате пълен контрол над изразходвания си бюджет и то в реално време. Плащането на реклами във Facebook става чрез банкова карта, след като вече сте използвали услугата. Всичко свързано с бюджет, период на кампанията, пускане и слагане на рекламата ви на пауза е възможно, с предоставените от Facebook инструменти.

Можете да определите дневен бюджет или бюджет за дадена кампания. Така сте сигурни, че никога няма да похарчите повече отколкото сте определили предварително.

При Facebook рекламите плащате само за това, което получавате.

Плащането за Facebook реклама става чрез банкова карта. За бизнес реклами е необходим бизнес акаунт, в който да бъдат посочени данни на фирмата ви. Плащанията могат да се настройват, така че да се издават автоматично фактури през определено време и за фиксиране стойност. Въобще Facebook дава пълна говкавост за планиране ни само на разходите, но и на плащанията.

Ако тепърва стартирате с Facebook реклама, имайте предвид, че първите седмици, Facebook постоянно ще таксува вашата карта, за да се увери, че разполагате с достатъчно средства.

Плащанията са винаги след извършената услуга, тоест след като сте рекламирали и получили някакъв рецултат – клик, конверсия, ангажиране, харесване на страницата си или друго. Така винаги плащате след като вече сте получили стойност за парите си, от Facebook.

Цена

Цената на фейсбук рекламата се определя по различен начин за различните типове реклами, но тя винаги може да се сведе до цена на клик. Така винаги плащате за привличане на реални посетители и потенциални клиенти за вашия бизнес.

Цена на клик

Цената на клик се определя от много фактори – от конкуренцията на пазара, големината на аудиторията, която таргетирате, но най-вече от качеството и уместността на рекламите ви.

Колкото по малко импресии (показвания) са нужни за да се постигне даден резултат, толкова по-ниска е цената за постигане на този резултат.

пример Facebook реклама

Например ако целта е да имате повече посещения на сайта си рекламите ви ще бъдат показвани на съответните потребители , които сте таргетирали. Някои от потребителите ще кликнат на рекламата ви други – не. Колкото по малко показвания на рекламата ви са необходими да постигане на 1 клик, толкова по-ниска ще бъде цената на този клик.

Аудитория

Аудитория, във Facebook рекламата се нарича групата потребители, към която е насочена дадена реклама. Това може да са на пример: Жени на възраст между 25-35 г. живеещи в Бургас, които се интересуват от слънчеви очила.

Това е обаче най-базовия начин за определяне на целева аудитория. Съвременните маркетинт технологии позволяват да се стигне дотам, че аудиториите да са динамични и да се определят на база не само на интереси, но и на база тяхното скорощно поведение. А като добавим и изкуствения интелект в картинката, сега вече е по бюджета дори за малкия бизнес, да създава хипер персонализирани т.нар. Custom аудитории, които съдържат хора с идентични интереси, поведение, навици, професии и желания.

Пример – ако продавате продукти, които според вас са за жени на възраст между 25-35 г. може да определите така целевата си аудитория, но ако не използвате динамични аудитории определени с помощта на изкуствен интелект, може да се достигнат до потребители извън тези ограничения за възраст, които също биха купили вашите продукти. Няма как да познаваме пазара идеално, независимо колко обширни маркетингови проучвания сме направили, затова и инструментите за маркетинг автоматизация, подпомогната от изкуствен интелект са една от най-бързо набиращите скорост тенденции в дигиталния маркетинг в мимента.

пример Facebook реклама

Конверсии

Конверсия (Да не се бърка със съкратения начин за наричане на процент на конвертиране – конверсия) е действие, което искате вашите посетители да извършат на вашия сайт или Facebook страница. Facebook рекламата дава големи възможности да стимулирате тези действия и да достигате до потребители, които са по-склонни да ги извършат. Например, може да се определи дали целта на дадена реклама са почече посещения или повече продажби.

Конверсиите са на-важните действия, които може да бъдат извършени на вашия сайт, онлайн магазин или страница. Харесване на страница, харесване на пост, подаване на поръчка в онлайн магазин, регистрация за имейл или много други – вие сами можете да определите, кои са най-важните конверсии за вас.

Обучение

Нещата не са толкова прости.

Пример: Повечето хора мислят, че за един онлайн магазин, най-важния тип конверсия е покупката. От една страна е така, особено за малките магазини с малко посещения и неизвестни марки. Един по-голям магазин обаче, много бързо може да изчерпа ресурса на аудиторията си в даден период, ако има реклами, само за стимулиране на конверсиите. Така на практика няма да успява да реализира ръст в продажбите.

Затова и изграждане на цялостна стратегия за Facebook маркетинг и реклама е толкова важно.

Маркетингови фунии, разпознаваемост на бранда, достигане до правилната аудитория, правилно разпределение на бюджета, послания, сегментиранена аудиторията, автоматични рекламни кампании, използване на интрументи с изкуствен илтелект, както и пълния потенциалн на инструментите за Facebook реклама – всичко това ще даде отражение и ще определи дали ще имате успех или не. И не на последно място – брандинг, брандинг, брандинг – стратегията за разпознаваемост, популяризиране и създаване на дори и малка но вярна аудитория от любители и адвокати на марката е това, което разграничава победителите от закубилите. Дизайн, криейтив, послания, глас, тон, личност и характерискити – това са само някои от факторите, които определяв вашия бранд, които ще бъдат тема на други статии.

Затова и едно обучение по Facebook реклама само по себе си няма да е достатъчно да направи успешен маркетолог и мениджър. За разлика, хората, които имат богат маркетингов опит биха могли много по-умело да се възползват от съвременните технологии и иновативни методи на Facebook рекламата.

пример Facebook реклама

Таргетинг

Като най-използвана ежедневно социална мрежа в света, Facebook разполага с невъобразимо голям обем информация за потребителите и тяхното поведение. Това дава възможност рекламите да се насочват хипер прецизно и да постигате „лазерна точност“ при достигането на вашите потенциални клиенти. Ако откриването на потенциалните ви клиенти в широка аудитория се приличи на търсене на стотина игли в копа сено, то Facebook рекламата може да се оприличи на голям магнит, който ще привлече веднага тези игли, без да се налага да проверявате сламка по сламка.

На практика Facebook рекламата осигурява един от най-евтините начини за привличане на трафик, увеличаване на продажби и регистрации.

Facebook рекламите имат широка популярност, поради това че са евтини, ефективни и дават възможност за огромна гъвкавост и контрол върху изразходваните от вас средства.

В тази статия ще се спрем на основните предимства, които дава рекламата във Facebook и как вашия бизнес може да се възползва от тях.

Според статия на money.bg, през 2016 г. 95% от онлайн потребителите в България са активни във Facebook. Това са около 4 млн. Души. Такава огромна аудитория не е за пренебрегване.

Фейсбук рекламата представлява създаване на фейсбук постове, които могат да бъдат изпратени до много потребители, едновременно, дори тези потребители да не са харесали вашата фейсбук страница или профил.

Фейсбук постовете могат ба бъдат текстови, снимки, галерии, видео и др. В зависимост от вашите цели, можете да изберете различен тип реклама. Съществуват и много допълнителни елементи, които можете да добавите във вашите реклами, като например бутони, линкове, форми за регистрации и др.

Обобщение

Това са и причините компаниите по цял свят и в България, да инвестират все повече и повече в таргетирана реклама в социалните мрежи.

Ако бъде използван правилният подход, фейсбук рекламата може да бъда много ефективна за всякакви, цели – от повишаване на трафика към вашият онлайн магазин до развитие на вашият личен или бизнес имидж (марка).

Ако имате международен бизнес, свързан със специфично търсене на вашият продукт и не разполагате с огромен маркетингов бюджет, за да инвестирате в конвенционална реклама покриваща няколко държави едновременно, може буквално да изградите стратегията си за растеж на базата на този тип реклама.

Tags:

Comments are closed

Получете безплатна консултация

Адора Диджитал e дигитална рекламна агенция специалирирана в разработка, внедряване и реализация на дигитални маркетингови стратегии.

Предлагаме съвременни маркетингови подходи заедно с иновативни софтуерни технологии, за да помогнем на бизнеса ви да се разрастне по-бързо и ефикасно.

Абонирай се за новите материали