Като собственик или маркетинг мениджър на бизнес търсите най-ефективния начин да изразходвате рекламния си бюджет. Безспорно рекламата в Google партньорските му сайтове е един от най-доходоносните начини за това.

Целта на всеки сайт е да достигне първа станица и да се класира на първа позиция в резултатите в Google.

Това е задача, която изисква много време усилия, знание, опит и, въпреки че много хора не си дават сметка за това – пари.

За сметка на това, чрез използване на реклама при търсене в Google, това може да се постигне веднага.

Много хора обаче са притеснени от вакта, че за успешна и ефективна реклама в Google е необходим сериозен бюджет. Това съвсем не е така. Ако разберете логиката и философията, която стои зад модела на рекламиране в Google, постигането на отлични резултати може да се превърне в рутина.

Твърдя това от личен опит. Дори магазинът ви да не е най-страхотния, цените на продуктите ви да не са най-добрите на пазара или конкуренцията във вашия отрасъл да е голяма, все още може да се постигнат отлични резултати при малък бюджет и в дългорочен план.

Причината – Google предлага едни от най-усъвършенстваните инструменти за таргетиране на потанциални клиенти в интернет.

Какво представлява Google Ads?


Google Ads е платформа за платена реклама, където вие (рекламодателят) плащате за всеки клик или импресия (единично показване) на реклама.

Google Ads е ефективен начин за привличане на висококачествен трафик или потенциални клиенти към вашия бизнес, докато те търсят продукти и услуги като тези, които вие предлагате.

С Google Ads можете да увеличите трафика на уебсайта си, да получавате повече телефонни обаждания и да увеличавате посещенията и продажбите на вашия онлайн магазин.

1. Рекламите трябва да са уместни


Ако рекламата Ви не съвпада с намерението на търсещия, няма да получите достатъчно кликвания, за да оправдаете рекламните си разходи. Вашето заглавие и текстове на рекламата трябва да съответстват на ключовите думи, за които оферирате вашите продукти и услуги.

С други думи, не се опитвайте да изкушите търсещия с гръмки фрази и преувеличени обещания.

Ако търсещия не успее да открие бързо на сайта ви това, което обещавате в рекламата, той или тя бързо ще напуснат сайта. колкото повече бързо напускащи сайта посетители, толкова по-скъпо ще ви излезе рекламата, защото част от индикаторите, които определят цената на клик в Google е именно ангажираността и взаимодействията на посетителите с вашия сайт.


2. Оптимизирайте целевата страница


Както споменах в горната точка взаимодействието на потребителите с вашия сайт или страница след кликване е също толкова важно, колкото и самата реклама.

Какво вижда вашият потребител, след като кликне върху рекламата Ви? Използвате ли същите ключови думи в страницата както и в рекламата? Страницата дава ли решение на промлема, което търси потребителя, отговаря ли на въпроса му? Вашият потребител трябва да направи плавен преход от търсене към откриване и покупка.


3. Динамични реклами

При традиционните реклами създавате една статична версия на рекламата си, като всеки път използвате едно и също заглавие и описание.

За разлика от тях, динамичните реклами в мрежата за търсене ви позволяват да въвеждате множество версии на заглавия и копие на реклами, за да може Google да показва най-много тази, която генерира най-добри резултати.

Адаптивните реклами представляват динамична реклама, която се тества автоматично, докато стигнете до версията, която е най-подходяща за вашата целева аудитория – това означава докато получите най-много кликвания в рамките на бюджета си.


4. Проследяване на резултатите

Проследяването на резултатите ви казва точно колко клиенти или потенциални клиенти сте придобили от рекламните си кампании. Не е задължително да имате такава настойка, но без нея само ще гадаете какъв е резултата и възвръщаемостта (ROI) на вашите реклами.

Проследяването на резултатите ви позволява да получите информация за продажбите (или други събития) на вашия уебсайт, инсталирания на приложения или обаждания по телефона, получени чрез вашите реклами.


5. Бранд кампания при търсене


Бранд ключовите думи са тези, които съдържат името или марката на вашата компания или уникално име на продукт, като „Omnimark България“. Има много спорове за това дали е ефективно да се провеждат такива кампании или не.

От една страна ако клиентите търсят конкретно вашия бизнес има опасност да пропилеете пари, защото тези клиенти така или иначе ще стигнат до вас откривайки ви органичните резултати.

От друга страна, рекламата свашите бранд термини ви дава контрол над резултатите от търсенето на потенциалните клиенти и ви помага да достигнете до клиентите, които са много по-близо до решението си за покупката.

Например, ако съм търсил дигитална маркетинг агенция или онлайн маркетинг за магазини, и съм харесал офертите на Омнимарк България, тогава едно просто търсене на „Дигитална агенция Омни Марк“ ще даде точно резултата, който търся, без усилието за скролвам надолу по резултатите.

Другият аргумент в полза на кампания с бранд ключови думи е, че конкурентите могат да наддават за тях. Ако не го направите и вие, те ще заемат първата позиция в тези търсения, които принципно принадлежат на вас.

6. Свържете се със съществуващите си клиенти и достигнете до нови с помощта на списъка с клиенти


Можете да изградите важни и ценни взаимоотношения с клиентите си, като използвате данните които сте събрали за тях. Customer Match създава списък с аудитория от информацията, която вашите клиенти ви предоставят, и ви позволява да ги ангажирате повторно в кампаниите за търсене, пазаруване, дисплейна мрежа или видео.

Ако разделите тази аудитория на различни сегменти според начина по който искате да си взаимодействате с тях дори ще имате възможност да изпращате различни послания и оферти на всеки различен сегмент от потенциални клиенти.

Ето няколко начина, по които списъкът с клиенти може да помогне за развитието на вашия бизнес:

  • Оферирайте допълнителни продукти и услуги на съществуващите си клиенти
  • Намерете нови клиенти, които са подобни на вашите най-добри клиенти
  • Достигнете до съществуващите си клиенти със специални оферти и съобщения
  • Повторно активирайте минали клиенти, които вече не са активни

7. Включете най-важните си съобщения в заглавията


Въпреки че описанието от 90 знака е най-голямото поле в текстовите реклами за търсене, те все пак привличат най-малко внимание. Думите в двете заглавия на вашата текстова реклама имат най-голямо влияние върху увеличаването на ефективността и кликовете на вашите реклами.


8. Включете най-добрите ключови думи в адреса на лендинг страницата


Новите динамични текстови реклами на Google автоматично добавят URL за лендинг страница от крайния Ви URL адрес, така че рекламодателите вече не трябва да го посочват във всяка реклама, която пишат напред. По желание рекламодателите могат да добавят до 2 полета с петнадесет знака, които да се добавят към показвания им URL адрес. Именно там можете да добавите най-важните си ключови думи.

9. Публикувайте рекламите си в точното време и на точното място


С Google Ads вие можете да използвате информация относно навиците, профилите и намеренията на потребителите, за да определите ключовите си думи, които залагате във вашата комуникационна стратегия.

Този принцип е валиден и за местоположението: настройте рекламите да се показват на конкретни географски местоположения и в точно определено време. Да приемем, че сте специализирани в доставката на био плодове и зеленчуци и повечето от вашите поръчки идват в петък вечерта. Искате ли да се насочите към местните жители в Бургас в петък вечер? С Google Ads е възможно. Покажете рекламите си в областите, които покривате, за да достигнете до онези, които най-вероятно ще се интересуват от това, което предлагате.

10. Използвайте ремаркетинг, за да консолидирате присъствието си и да генерирате лоялност на клиентите


Няма съмнение, че сте забелязали, докато сте онлайн, че попадате на рекламни банери с оферти, които сте разглеждали на други сайтове. Това е известно като ремаркетинг, техника, която Google усъвършенства през последните няколко години. Благодарение на Google Dynamic Ads можете автоматично да показвате персонализирани реклами на скорошни посетители на вашия сайт.

Да кажем, че ваш потенциален клиент е добавил продукт „Син чадър“ в кошницата си, но не е успял да завърши покупката. Когато той посети партньорски сайт, „Синият чадър“ ще се покаже автоматично, заедно с допълнителни или подобни препоръчани продукти.

Инфографика: Какво е Ретаргетинг / Ремаркетинг.
Инфографика: Какво е Ретаргетинг / Ремаркетинг.

11. Мобилна оптимизация


Най-добрата практика, която все още често се пренебрегва, е стратегията за мобилни платени реклами. В много случаи, мобилният рекламен трафик е надминава десктоп като начин бизнеса или продукта ви да бъде открит.

PPC маркетолозите, които не оптимизират за мобилен риск, не само допъскат пропуснати ползи, но и губят бюджети и възможности да достигнат целевия си пазар.

Услуги - оптимизация на реклами за мобилни устройства


Много рекламодатели получават над 70% от кликванията от мобилни телефони.

Тези данни могат да бъдат анализирани и на ниво кампания, за да се определи дали офертата трябва да се коригира въз основа на това, на какво устройство се показва рекламата.


12. Подготовка за гласово търсене


Все още може да не получавате голям брой гласови търсения. При много рекламодатели е така, но е важно да се следят тенденциите във вашия акаунт.

Бъдете готови да отговорите на клиентите, които търсят гласово. Тази тенденция е много силна не само заради навлизането на гласовите асистенти, като физически устройства, но и защото гласовото търсене отдавна е нитегрирано в Google и го има на всеки смартфон.

Гласово Търсене: Статистика 2020
Гласово Търсене: Статистика 2020

Гласовото търсене, цифровите асистенти и интелигентните високоговорители са модeрни думи, които чуваме много през последното десетилетие.

Въведено от Google през 2011 г., гласовото търсене първоначално беше по-скоро иновация, отколкото функция, на която потребителите разчитаха по това време. Подобренията в технологията за разпознаване на реч обаче насочиха гласовото търсене към челните редици на маркетинга за търсене.

Как да оптимизираме за гласово търсене

  • Използването на естествен език с преки отговори на конкретни въпроси е ключово.
  • Schema Markup и Reach Snippets могат да помогнат за поддържането на търсенията и отговорите в контекст, който е по-добре разбран от търсачките.
  • Тъй като гласовото търсене често се използва за извършване на местни търсения, за търговците е важно да поддържат актуален профил в Google My Business и магазините за електронна търговия.
  • Уверете се, че съдържанието ви е оптимизирано и актуално, като премахнете дублиращи се страници, остаряла информация за контакт и стари работни часове.
  • Авторитетът на домейна и класирането в традиционното търсене играят голяма роля за появата на резултатите от гласовото търсене.


Tags:

Comments are closed

Получете безплатна консултация

Адора Диджитал e дигитална рекламна агенция специалирирана в разработка, внедряване и реализация на дигитални маркетингови стратегии.

Предлагаме съвременни маркетингови подходи заедно с иновативни софтуерни технологии, за да помогнем на бизнеса ви да се разрастне по-бързо и ефикасно.

Абонирай се за новите материали