SEO оптимизация за начинаещи

49% от компаниите съобщават, че органичното търсене (SEO оптимизацията) има най-добрата възвръщаемост на инвестициите (ROI) в сравнение с другите маркетингови канали (Search Engine Journal)

SEO оптимизацията е много важна част от дигиталния маркетинг на всеки увебсайт или онлайн магазин. Тя помага на сайта ви да има по-добро класиране в търсещите машини като Bink и Google. Така шансовете да привлечете повече трафик и потенциални клиенти се увеличава.

В тази статия, поднасяме всичко най-важно, което трябва да знаете, когато планиирате своя онлайн маркетинг, синтезирано и кратки, стъпка по стъпка.

Какво е SEO?


SEO означава „оптимизация за търсачки“. По-просто казано, това означава процес на подобряване на вашия сайт, за да се увеличи видимостта му за съответните и важни за сайта търсения. Колкото по-добра видимост имат вашите страници в резултатите от търсенето, толкова по-вероятно е да привлечете внимание и да привлечете потенциални клиенти към вашия бизнес.

Как работи SEO?


Търсачките като Google и Bing използват ботове за обхождане на страници в мрежата, преминават от сайт на сайт, събират информация за тези страници и ги поставят в индекс. След това алгоритмите анализират страниците в индекса, като вземат предвид стотици фактори или сигнали за класиране, за да определят страниците за поръчки, които трябва да се появят в резултатите от търсенето за дадена заявка.

Светът на оптимизацията за търсачки е сложен и непрекъснато променящ се, но лесно можете да разберете основите и дори малко количество знания за SEO могат да направят голяма разлика.

SEO ръководство за начинаещи

Това са 7 от най-важните стъпки, които трябва да направите:

 • Уверете се че всички страници са достъпни, за да могат търсачките да четат вашия уебсайт
 • Смислено и качествено съдържание, което отговаря на очакванията на търсещия
 • Ключови думи, оптимизирани за привличане на търсещите и търсещите машини.
 • Страхотно потребителско изживяване, включително бърза зареждане на сайта завладяващ UX дизайн.
 • Достойно за споделяне съдържание, което печели линкове и цитати.
 • Заглавие, URL адрес и описание, за да има висок CTR при търсене
 • Използване на snippet / schema markup, за да се открои в SERP

SEO тактики за (малко) по-напреднали

Тактика 1: Намерете недостатъчно ефективни ключови думи


Повечето SEO специалисти препоръчват да изберете ключови думи, по-които се класирате на 2ра страница, след което да се опитате да ги избутате на първа страница.

Това изглежда логично, но има две причини, поради които това не е толкова страхотна идея:

 • Не винаги е лесно да подобрите класирането с 10 и повече места.
 • Класирането на първа страница не трябва да е единствената ви цел, ако искате повече трафик. Ето защо:

Първата точка, би следвало да е ясна. Много по-лесно е да се покатерите нагоре с една-две позиции отколкото с 10 – 20.

Относно втората точка, трябва да се има предвид, че честотата на кликване (CTR) намалява експоненциално, със всяка следваща позиция надолу. Ако класиранията ви на 1ва страница в Google имат 25-35% клик рейт (честота на кликванията), то ако сте на 2ра-3та страница клик рейта вероятно ще отиде под 15% дори под 10%, а на 5та страница под 5%.

Това означава, че ако можете да се придвижите нагоре в редиците само с една позиция от 5та на 4та, ще получите по-голям трафик, в сравнение с преместването на десет позиции от 20та на 10та

Тактика 2. Изберете ключова дума, за която искате да се класирате по-високо

Следващата стъпка е да прегледате списък с ключови думи, за които най-много искате да подобрите класирането си.

Разбира се, няма смисъл да се гони класиране за ключови думи с ниска стойност за нашия бизнес или тези, които вероятно ще бъдат трудни (поради висока конкуренция). Ето няколко аспекта, по които да оцените най-подходящите ключови думи.

 • Ключови думи, които вече ви докарват най-много трафик
 • Ключови думи с голям обем на търсене
 • Ключови думи с ниски оценки за конкурентност
 • Ключови думи с висока бизнес стойност
 • Ключови думи, които не са брандирани
 • Ключови думи без снипети или „Хората също питат“ в SERP позициите над вас

Тактика 3. Разберете, защо не се класирате високо в SERP

Една уеб страница може да надмине друга по стотици причини, но това не означава, че трябва да се обезкуражаваме.

Много хора (включително и ние) дълго време са изучавали различни „фактори за класиране“ и откриват три неща, които силно корелират с класирането и трафика:

 • Брой на домейните, от които има линкове, към уебсайта ни (беклинкове)
 • Авторитет на страницата
 • Авторитет на уебсайта

Брой на домейните с беклинове

Най-общо казано, получаването на обратни връзки от повече домейни се очаква да помогне да се изкачите в класацията. Така че това, което трябва да направите, е да анализирате броя на препращащи домейни на сайтовете, които ви надминават. За да направите това, можете да използвате различни инструменти за SEO оптимизация, като Ahrefs.

Какво е „Авторитет на уебсайт“?


Авторитет на уебсайта“ е SEO концепция, която се отнася до „силата“ на даден домейн.

Някои хора наричат ​​това „Автиритет на домейна“, което не бива да се бърка с метриката на Domain Authority (DA) от Moz. Когато говорим за авторитет на домейн, говорим за обща концепция за SEO, която е синоним на „популярността и влиянието на уебсайта“.

Авторитет на страница

Алгоритъмът за класиране на Google е изграден върху така наречения PageRank, който ефективно измерва „Авторитета“ на уеб страниците.

Преди 2 години Google потвърди, че PageRank все още играе жизненоважна роля в техния алгоритъм за класиране.

Кои са другите най-важни фактори за SEO

Разбира се това могат да кажат само от Google и Bink, но ето една статистика, която да ви ориентира, като за начало.

Скорост на сайта и страницата


Никой не харесва уебсайт, който се зарежда бавно и ако можете да попитате търсачките какво мислят, те биха се съгласили. Ето защо уебсайт, който се зарежда бързо и безпроблемно, е основен компонент на техническото SEO.

Ако вашите страници отнемат твърде много време за зареждане, вероятно ще имате висока степен на отпадане (Bounce Rate), което ще навреди на класирането ви. Потребителите очакват безболезнено сърфиране, поради което скоростта на страницата е важен фактор за класиране. Винаги имайте това предвид, когато одитирате вашия сайт за SEO подобрения.

Използваемост на мобилни устройства


Google индексира приоритетно сайтове, които са добре оптимизирани за мобилни устройства. Това означава, че търсачката използва предимно мобилната версия на уебсайт, когато оценява дадена страница.

Дори версията на вашия компютър за десктоп да е безупречна, класирането в търсещите машини може да е слабо, ако сайтът не бъде оптимизиран за мобилни устройства. Винаги визуализирайте уеб страниците си, за да сте сигурни, че са лесно достъпни за различни видове устройства, а не само за настолни компютри.

Вътрешни връзки


Както споменахме по-рано, търсачките работят, като обхождат и индексират различни части от съдържанието на вашия уебсайт. Роботите използват вътрешни връзки като сигнал, който им помага да анализират и правилно да индексират тази информация.

Терминът „вътрешни връзки“ се отнася до всяка хипервръзка (линк), която сочи към вътрешна страница във вашия уебсайт.


Качество на информацията


Освен при т. нар. вечнозелено съдържание, повечето обикновено съдържание губи актуалността си с течение на времето. Знаем, че тенденциите в търсенето с Google се променят с течение на времето. Термините и ключовите думи, с които вашата аудитория е търсила вашето съдържание, също се променят. Също така знаем, че Google оценява свежестта, както и точността и уместността при определяне на класирането. Ако уебсайтът ви съществува от известно време, има голям шанс да има много старо и слабо работещо съдържание, което просто седи там, без да има никакъв ефект.

От друга страна качественото и актуално съдържание, ще задържи вниманието на посетителите по-дълго време, като по-този начин даде ясен сигнал на търсещите машини, че това съдържание е подходящо за ключовата дума.

Обратни връзки (беклинкове)


Беклинкът е хипервръзка, която идва от страница извън вашия уебсайт. Google стартира своето обновяване на алгоритъма PageRank още през 1996 г., което ясно показа, че броят и качеството на връзките към дадена страница ще бъдат силен индикатор за качеството на уеб страница и повече от две десетилетия по-късно все още е.

Comments are closed

Получете безплатна консултация

Адора Диджитал e дигитална рекламна агенция специалирирана в разработка, внедряване и реализация на дигитални маркетингови стратегии.

Предлагаме съвременни маркетингови подходи заедно с иновативни софтуерни технологии, за да помогнем на бизнеса ви да се разрастне по-бързо и ефикасно.

Абонирай се за новите материали